Student in tuinbouwkas

“Bij andere opleidingen en universiteiten miste ik het antroposofische dat ik van de vrije school ken. Antroposofen zien de aarde en dus ook de biodynamische boerderij, als een levend organisme dat je in leven houdt. Warmonderhof is een bijzondere en gave plek om te zijn. Het is meer dan een boerenopleiding. Je wordt hier als mens gevormd.” 

 

Mirte Braspenning (18) is op het moment van dit interview eerstejaars student aan de voltijdopleiding op niveau 4 en loopt praktijk bij Tuinbouw.

 

“Op het vwo zag ik een poster van Warmonderhof hangen bij de decaan. Het leek me leuk voor iemand die ik ken en ik ging mee naar de open dag. Ik vond het zo leuk en het voelde zo goed, dat ik hier zelf heen wilde. Het antroposofische in de opleiding sluit aan bij mijn eigen visie op de wereld. Alles hangt met elkaar samen. Er is meer dan we zo kunnen waarnemen en meer dan cellen die in chemische processen op elkaar reageren. Ik weet al dat ik goed kan leren en daarom vind ik het juist waardevol om met mijn handen te werken. Ik wil mezelf daarin ook ontwikkelen.

   

Ik weet nog niet welke richting ik ga kiezen. Ik ben nu bij Tuinbouw met mijn derde praktijk bezig, de leukste tot nu toe. Ik vond de praktijk in de Weidestal, met de koeien, ook gaaf, maar het vroege opstaan is niet zo voor mij weggelegd. Je mag me alleen om vijf uur wakker maken als we op vakantie gaan! Tijdens mijn externe halfjaarstage wil ik iets met tuinbouw doen, misschien op een biodynamisch gemengd bedrijf met vleesvee: koeien die je niet hoeft te melken. Ik denk ook aan SEKEM, een initiatief in Egypte waar ze een deel van de woestijn vruchtbaar hebben gemaakt. Het is misschien iets te exotisch voor wat we hier leren maar wel heel gaaf én antroposofisch. Ik ben benieuwd naar hoe dat combineert in een moslimland.

 

Ik woon samen met zeven studenten, waarvan vijf jongens. Ze kunnen enorm stoer doen tegen elkaar, maar het grappige is dat ze zich wel goed aan het kook- en schoonmaakschema houden. Als je er niet bent op de schoonmaakdag mag je dweilen, het rotste klusje.

  

Ik kwam hier niet omdat ik boer wilde worden. Als het later even kan, wil ik graag een stukje grond voor een moestuin en wat hobbykoeien. Ik ben aan het bedenken wat ik hierna wil doen. Verloskunde misschien, maar Wageningen ligt ook voor de hand. Ik heb nog even om erover te denken. Maar de tijd gaat hier wel snel en dat is een goed teken.”

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel