Student op trekker

“Tegen het einde van de havo had ik geen duidelijk beeld van wat ik wilde doen en een klasgenoot zei dat ik eens op de Warmonderhof moest gaan kijken. Dat heb ik gedaan en ik was meteen verkocht. Ik denk dat ik straks een goede boterham kan verdienen. De landbouwwereld is aan het vergrijzen. Dus er zijn meer dan genoeg banen beschikbaar als ik straks klaar ben.”

 

Dirk Schellekens (21), is op het moment van dit interview derdejaars student aan de voltijdopleiding op niveau 4 en loopt praktijk in de Akkerbouw.

 

Als kind was ik vaak te vinden op een biologisch-dynamische zorgboerderij bij ons in de buurt. Spelen, hutten bouwen, helpen in de vakanties: ik vond het allemaal mooi. Ik heb havo gedaan, maar er is niets op hbo-niveau dat lijkt op Warmonderhof. Er zit sowieso niks biologisch-dynamisch bij. En het biologische aspect vind ik wel belangrijk. Het gebruik van kunstmest en chemische middelen tegen ziekten en plagen is niet goed voor wat er in de bodem leeft. Wat het dynamische betreft ben ik nog aan het ontdekken wat het is en hoe het gaat. 

 

In de tweede heb ik stagegelopen bij een akkerbouwbedrijf. Het was een heel leuke stage waar ik veel heb geleerd en ook ontdekte dat ik een bedrijf van 90 hectare persoonlijk te groot vind. Als je in een perceel aan het werk ging, kon je dat eigenlijk niet afkrijgen in één dag, maar dat deden we dan toch. Hele dagen op de trekker, pauze op de trekker en tot een uur of tien, elf doorwerken. Dat is niet hoe ik wil leven.

 

Als student wonen op de Warmonderhof heeft absoluut meerwaarde. De eerstejaars die ik begeleid bij akkerbouw zie ik ook tijdens een pizza-avond, een feestje of andere bijeenkomsten. Dat zorgt ervoor dat het contact veel soepeler gaat. Dat is prettig en nodig, want ze lopen vier weken praktijk en dan komen er weer anderen. Dan is het heel fijn dat je elkaar in ieder geval van gezicht kent en dat je een beetje kunt inschatten hoe de ander is. Het contact met de docenten vind ik op een gekke manier vriendschappelijk. Buiten de lessen kun je ook met veel dingen naar ze toe.

 

Ik werk sinds kort in Amsterdam bij een fruitteeltbedrijf met een winkel en restaurant. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Er komen heel veel mensen, ze kijken rond op het bedrijf, stellen allerlei vragen en nemen koffie met appeltaart. Het is een heel nieuwe beleving voor mij en ik vind het echt wel wat hebben. Maar ik weet niet of het ook in combinatie met akkerbouw zou kunnen. Dus misschien moet ik kiezen. Ik vind akkerbouw heel leuk, maar waar ik nu werk heb ik het ook heel erg naar mijn zin.”

 

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel