Student op akker

“Weet je wat het is, in andere sectoren werk je veel uren om veel geld te verdienen, vervolgens moet je naar de sportschool om lichamelijk fit te blijven en moet je op een dure vakantie omdat je uitgeput bent. Ik wil uit dat cirkeltje. Vier dagen werken met planen en dieren geeft voldoening, dus bijkomen in een tropisch oord is niet nodig en mijn sport heb ik ook al gedaan.”

 

Ben Freriks (43) is op het moment van dit interview eerstejaars student aan de deeltijdopleiding op niveau 2 en loopt stage bij Ekoboerderij Arink en de Mobiele gaard.

 

“Ik heb duizend-en-een-dingen gedaan en de laatste jaren werkte ik in de festivalwereld. Ik kreeg last van mijn hart en realiseerde me dat ik helemaal klaar was met het rennen en vliegen. Het was het duwtje in de rug dat ik nodig had om te stoppen met op deze manier te werken en iets anders te gaan doen.

 

Lang geleden vertelde iemand mij over de Warmonderhof en dat heb ik altijd onthouden. Ik ben al jaren bezig met zelfvoorzienend leven en dan helpt het als je weet hoe je dat spul uit de koe of uit de grond krijgt. Ik zocht de website van de Warmonderhof op en kwam erachter dat de inschrijftermijn drie dagen later sloot. Ik ben erheen gereden en heb me direct ingeschreven. Ik moest wel een stageadres hebben en ging langs bij een Ekoboerderij. Toen ze hoorden dat ik de opleiding op de Warmonderhof volgde, mocht ik komen.

  

We krijgen les van docenten die gigantisch veel plezier in hun werk hebben. Ik heb dat nog nooit op deze manier gezien. De bezieling, de passie en drive om het vak over te brengen. Ik denk dat dit ontstaat als je loslaat dat je de portemonnee gevuld moet hebben en iets doet waar je volledig achter staat.

 

Pas toen ik het lesrooster bekeek, drong het tot me door dat de opleiding een antroposofische inslag heeft. Ik ging kijken wat het was en was even bang dat het helemaal niets voor mij zou zijn. Maar het is echt vrijblijvend en dat past mij. Het wordt niet als een waarheid opgedrongen. Ik haal er veel uit: de dingen niet zo bemeten, het rationele loslaten en meer met mijn gevoel werken. Het besef van een groter geheel dat meer is dan de optelsom van alle losse componenten, alles staat in verbinding. Het is niet alleen een verhaal maar je kunt het hier ook echt ervaren.

  

Het grappige is dat ik vooral gericht was op landbouw en kweken. Ik ging stagelopen bij een bedrijf met dieren met het idee: ‘dan heb ik dat gehad’. Blijkt dat ik koeien en melken helemaal fantastisch vind. Een mooie ontdekking. Ik weet nog niet precies wat ik na de opleiding wil doen. Het ideaal is dat ik van het land kan leven en geen kosten heb. Wanneer ik voor een bedrijf ga werken zal ik geen topsalaris verdienen. Maar ik heb maar een paar euro's nodig. De rest moet van het land komen."

  

 

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel