Student bij vee in wei

Ik wilde iets doen wat echt betekenis heeft. Dat gevoel werd steeds sterker. Ik zat negentig procent van mijn tijd achter een beeldscherm en werkte veel met mijn hoofd. Hart en handen kwamen er nauwelijks aan te pas. Dat is niet hoe ik wil leven. In het biologisch boeren kan ik zijn wie ik in alle facetten ben en tegelijkertijd iets relevants doen. Dat voelt heel goed.

 

Corné Bezuijen (42) is op het moment van dit interview tweedejaars student aan de deeltijdopleiding op niveau 3, richting Veehouderij.

 

“Ik ben opgeleid als milieukundige en werkte onder meer bij waterschappen en adviesbureau Arcadis. In 2011 begon ik mijn eigen ecologisch adviesbureau en sindsdien doe ik vooral opdrachten die met natuurbescherming te maken hebben.

 

Ik wilde vroeger altijd boer worden. Na de havo wilde ik nog steeds de groene kant op. Ik bezocht verschillende opleidingen, maar de manier van landbouw die ik daar zag, is niet hoe ik wil boeren. Daarom koos ik uiteindelijk voor Milieukunde.

 

Als statenlid voor de provincie Groningen zag ik hoe zeer de biologische landbouw nog in de kinderschoenen stond. De wens ontstond om mijn kennis en ervaring in milieu en ecologie toe te gaan passen als boer. Een milieuvergunning aanvragen of een rapport schrijven voelde voor mij niet als een wezenlijke bijdrage. Meer als iets wat ik kon afvinken. 

 

Ik heb iets met koeien en daarom heb ik voor de richting Veehouderij gekozen. Door koeien goed te verzorgen zorgen ze ook goed voor jou. Verder vind ik het fijn dat het werken in een veehouderij erg verbonden is aan de seizoenen. Je komt daardoor zelf ook in een bepaald ritme en alles heeft zijn natuurlijke plaats. Boer zijn is eigenlijk veel meer dan werk. Je maakt lange dagen en bent op die manier verbonden met wie je bent, wat je doet en hoe je woont. Het is een manier van leven.

 

Tijdens de opleiding is het idee ontstaan om met mijn gezin naar Oostenrijk te gaan en daar in de bergen een boerderij over te nemen. Het landschap daar is heel geschikt voor kleinschalige en extensieve landbouw. De menselijke maat spreekt me aan, ontdekte ik tijdens mijn stages. Twintig koeien melken vind ik mooi. Je kunt zelf je voer verbouwen en de verzorging is veel directer. Je kent elke koe door en door. Daarnaast is de kleinschaligheid praktisch. Mijn vrouw heeft haar eigen werk buiten de boerderij. Daarom ga ik het boeren alleen doen, en dat kan ook op deze manier.

 

Ik ben blij dat ik deze opleiding heb gekozen. Het geeft energie om hier te zijn en aan mijn toekomstplan te werken. Het contact met de medestudenten is erg goed. We hebben een appgroep waarin we veel met elkaar delen. Lief en leed, maar ook nieuwtjes op het vakgebied. We stimuleren en inspireren elkaar, stemmen plannen af en wisselen kennis en ervaringen uit. Dat geeft een heel leuke extra dimensie aan de opleiding.”

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel