Student tussen snijbiet

“Op zoek naar een nieuwe richting dacht ik direct aan iets met planten. Niet de massaproductie in kassen vol met gif, maar op een bewuste en biologische manier bezig zijn. Het is een mbo-opleiding, maar ik vind dat we behoorlijk diep op de stof ingaan. En er is altijd ruimte voor vragen, verdieping en discussie. De docenten zijn experts met passie voor hun vak. Hun enthousiasme is aanstekelijk.”

 

Wouter Tijssen (47) zit op het moment van dit interview in het eerste jaar van de deeltijdopleiding op niveau 2. Hij loopt vanaf het begin stage bij stadslandbouwbedrijf ‘Wij telen groente’ en loopt nu inmiddels ook stage op een zorg-geitenboerderij.

 

“Als kind droomde ik van een leven op de boerderij met dieren, maar ik ben tandarts geworden. Een interessant vak, maar het gaf mij geen voldoening meer en ik kreeg steeds meer klachten. Jarenlang ben ik ermee doorgegaan, tot het echt niet meer ging.

 

Ik stuitte op de website van de Warmonderhof en die sprak me aan. Ik houd van planten kweken en het is helemaal fijn als je ze dan ook nog op kunt eten. Mijn hoofdrichting is dan ook Teelt, maar de opleiding is breed. Dat is mooi, want ik heb nog geen vastomlijnd plan. Ik speel met het idee van een tuinderij met kippen en een boomgaard, maar ik ben er nog niet uit. Ik merk dat ik alles leuk vind, ook de veeteelt kant.

 

Tijdens de lessen neem ik alles op als een spons. Je leert hier zo ontzettend veel. Ook over dingen waar je helemaal niet bij stilstaat als je bijvoorbeeld een pak melk koopt. Ik heb nu meer zicht op wat erbij komt kijken in de reguliere veehouderij en ik weet hoe het anders kan volgens de biologisch-dynamische visie. Als iedereen dit zou weten, zouden veel mensen waarschijnlijk andere keuzes maken.

 

Ik kan nog wel eens aangegrepen worden door alle negatieve verhalen over het milieu en de wantoestanden in de wereld. Ook als het gaat om voedselvoorziening: dat moet anders. Als ik hier ben merk ik dat het ook echt anders kan en dat er al een jarenlange ervaring is in een andere richting: daar word ik echt blij van.

 

Ik loop momenteel drie dagen in de week stage en één dag in de week rijd ik met heel veel plezier een dik uur naar school. Mijn klasgenoten zijn veelal carrièreswitchers, net als ik. We kiezen dus bewust voor deze opleiding en moeten daar tijd voor zien te vinden in ons volwassen leven, naast een huishouden en verplichtingen. De interactie is leuk en er ontstaan vaak heel interessante gesprekken. Ik ben heel blij dat ik deel uitmaak van deze groep.

 

Ik dacht dat het ‘boeren’ nooit voor me was weggelegd, omdat ik niet uit een boerenfamilie kom, maar ik ben hier echt op mijn plek. Misschien ben in een vorig leven wel boer of buitenmens geweest. Ik weet nog niet wat de toekomst gaat brengen, maar ik ben gelukkiger dan ik in jaren ben geweest.”

 

 

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel