uitsnede_familie_pompoen_bovenkant-isabel-2

Warmonderhof-tuinder Isabel Duinisveld wil de beste, lekkerste en meest vitale pompoen van Nederland ontwikkelen. Samen met stichting Demeter en stichting Zaadgoed vraagt ze consumenten te helpen bij het veredelen van een nieuw pompoenras.

Isabel: “Ik wil geen industrieel, uniform zaad van grote zaadbedrijven, maar zaden van planten die vrije seks hebben gehad. We vragen consumenten die een pompoen kopen, een vragenlijst in te vullen. Was jouw pompoen lekker? Stuur dan 10 zaden terug naar ons.”

Delen

De planten staan inmiddels in de grond bij Warmonderhof Tuinbouw in Dronten. “Er  groeien grote pompoenen aan van rond de vier á vijf kilo, met een zeer goede smaak”, vertelt Isabel. “Ze zijn te groot voor één huishouden dus (uit)delen is noodzakelijk. Het zijn dus met recht familiepompoenen te noemen.” Ze geeft hiermee een knipoog naar het begrip ‘familieteelt’: Isabel teelt al jaren verschillende pompoenvariëteiten door elkaar en laat die elkaar bestuiven. Familiepompoenen zijn broertjes en zusjes en neefjes en nichtjes van elkaar, met verschillende vormen en kleuren. Isabels pompoenen stammen af van een Marina di Chioggia-pompoen die ze vijf jaar geleden heeft gekocht, een veelgeroemde oude Italiaanse cultivar met stevig vruchtvlees en een heerlijke zachte smaak. “Met familieteelt brengen we de biodiversiteit terug in de landbouw. We maken ons los van de uniforme en gepatenteerde zaden van de grote veredelaars. We vieren de diversiteit.”

isabel-pompoen5-250

Zaadvaste rassen uitbreiden

Het project Familie Pompoen is opgezet door stichting Demeter, Coöperatie De Zaderij en stichting Warmonderhof. Doel is de veredeling van zaadvaste rassen terug te brengen bij boer en consument. Het project start dit jaar klein, maar kan in de komende jaren uitbreiden naar meer telers, meer winkels en meer gewassen. Wie weet maakt de consument binnenkort ook kennis met de Familie Spinazie en de Familie Boon. De pompoenen zijn vanaf dit najaar, zo rond Sinterklaas, verkrijgbaar via Odin of de Hofwebwinkel. “Omdat de discussie over zwarte Piet geen vruchten afwerpt, bieden wij met de familiepompoen een leuke andere optie: Sinterklaas vieren op niet-traditionele wijze, met pompoengerechten bereid door mensen uit allerlei culturen, aan één tafel.”

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel