Lonk-2018-1

De drie studenten die dit jaar het project LONK draaiden, hebben veel geleerd en zijn met positieve winstcijfers geëindigd. Vierdejaars studenten Kelvin, Noah en Elies presenteerden hun jaar 'Leren Ondernemen op Nageler Kavel' tijdens de weekopening op Warmonderhof. Bekijk hun filmverslag!

Teelten kennen en verzorgen

Met zijn drieën draaiden ze geheel zelfstandig het akkerbouw leerbedrijf van achttien hectare in Nagele. Dit jaar was het studentenbedrijf voor het tweede jaar biologisch-dynamisch. Ze verbouwden wortelen, aardappelen, tarwe, pompoenen en erwten en zaaiden grasklaver en teelden met een brede rijpadensysteem van drie meter breed. "Het rijpadensysteem zorgde ervoor dat we het hele seizoen niet op de beteelbare oppervlakte hoefden te komen." Biodynamische akkerbouwbedrijven moeten verplicht samenwerken met een koppelbedrijf in de veehouderij, om zo de kringloop van mest, teelt en voedergewassen sluitend te kunnen maken. Grasklaver werd zo geruild tegen mest. "Het was leuk om voor het eerst zelf met klasgenoten de bd-preparaten uit te brengen."

Uitdagingen

De droogte, de eigenschappen van specifieke rassen en de afzet van de producten waren de grootste uitdagingen van de studenten. "We hebben veel geleerd van de samenwerkingen met bijvoorbeeld Green Organics en de leverancier van onze zaden. Ook hebben we ontdekt dat je eigen beslissingen dan toch soms beter zijn. Naarmate je meer ervaring krijgt, kun je dat steeds beter beoordelen."

Voorbereiding eigen bedrijf

LONK is een uitgelezen kans voor studenten om geheel zelfstandig te oefenen in het runnen van een akkerbouwbedrijf, als voorbereiding op een toekomst als zelfstandig boer of bedrijfsleider. Warmonderhof heeft ook een tuinbouwvariant van het studentenbedrijf: LOT (Leren Ondernemen in de Tuinbouw).  

Bekijk hier het filmverslag van LONK.

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel