Tuinder Isabel met studenten

Column Isabel Duinisveld, tuinder Warmonderhof

"Inlevend waarnemen is voor mij onbevooroordeeld bewust worden van hoe het op dit moment is.  Alleen kijken is hiervoor niet genoeg. Ik zet al mijn zintuigen op ‘aan’ om zo alle veranderingen en alles wat er nu is te ervaren. Hoe gaat dat in de praktijk?

Ik loop het land in en adem goed door, hiermee neem ik de geur en de temperatuur van de tuin waar. Ook ruik ik dan bijvoorbeeld de mest van een naburige varkenshouderij, dit registreer ik en voel dan dat de wind uit het noorden waait waardoor het logisch is dat ik dit ruik. Ik laat me er niet meer door afleiden en voel nu ook aan mijn neus dat er regen aankomt.  Meteen begint mijn hoofd een planning te maken voor de komende dagen, wanneer kan ik schoffelen?  Zijn er gunstige dagen in aantocht? Is het morgen of overmorgen worteldag? Kan ik zo lang wachten of beter vandaag op een iets minder gunstig moment? Komt dit overeen met wat ik net heb ervaren? Even voelen aan de grond hoe nat het nu is. Dan buk ik en voel met mijn hand, door in de grond te knijpen en het dan weer rul te maken of de grond wil ‘werken’ en of er geschoffeld kan worden. Bij het schoffelen kruip ik als het ware in de tractor met de schoffels aan het uiteinde als mijn handen. Zo kan ik nauwkeurig werken en me niet af laten leiden door iets anders.

Ik loop verder en zie de slabedjes. Is het te droog?, vraag ik mij af. Ik sluit mijn ogen en maak contact met de bodem. Ik verplaats me in een kropje sla, voel zijn wortels naar beneden en stel hardop de vraag of ze water nodig hebben. Ik krijg zelf zin in thee en kijk nog eens goed naar de slakropjes, Ja, als het morgen niet gaat regenen ga ik ze zelf water geven.

Mijn teeltmethode lijkt op kleine kinderen opvoeden. Wat je aandacht geeft groeit, dus negatief gedrag negeren en positief gedrag belonen. Met groenten telen werk ik het onkruid van het begin af aan tegen door de grond vaak te bewerken als de plantjes er net instaan. Tegelijkertijd verzorg ik het gewas met mijn aandacht. Dit doe ik door bij het langslopen naar het gewas te kijken en het met mijn ogen liefdevol te strelen, ik vind de planten mooi en dat geeft me plezier.  Het onkruid, daar kijk ik niet naar, ze krijgen geen aandacht. Dit maakt dat de gewassen beter groeien dan het onkruid en er een soort van ondergroei ontstaat.  Wortelonkruiden zoals kweek behandel ik door de grond goed los te maken met de cultivator. Eigenlijk is dat een soort hobby, de grond lijkt door de cultivator heen te zwemmen, prachtig!

Bij het oogsten van het gewas proef ik de smaak en de rijpheid van het gewas. Is dit de kwaliteit die ik graag zie? Ik hou ervan om heel precies te oogsten en de courgettes allemaal in dezelfde maat bij elkaar te leggen. Zo ziet het er verzorgd uit. ’s Avonds in bed lig ik moe maar voldaan te luisteren naar de wind. En dan hoor ik de eerste druppels op het dak. Regent het veel of weinig? Wat betekent dit voor de planning van morgen? Ach dat zien we morgenvroeg wel. Ik val in slaap en tel onbewust door. De volgende ochtend kan ik redelijk schatten hoeveel mm er is gevallen.  Kennelijk gaat het inlevend waarnemen gewoon door."

12 augustus 2018 

Oorspronkelijk geschreven voor het themanummer over de landbouwcursus van Dynamisch Perspectief

 

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel