Zelf biologisch dynamisch boeren.... Als dat je droom is en je volgt een opleiding bij Warmonderhof, dan kun er héél dichtbij komen via Leren Ondernemen op Nageler Kavel (LONK*). Marije Vermuë vertelt over het project dat ze samen met Klaas-Jan Stiksma startte in het najaar van 2013.
 

'We zijn vierdejaars student en kunnen via LONK laten zien dat we het redden, om een kavel van 18 ha land te beheren. Het land is verdeeld in 6 stukken van 3 hectare en we mogen er mee werken alsof het ons eigen bedrijf is.


Overzicht en inzicht
In het najaar stelden we het bouwplan vast. Natuurlijk moet je dan weten welke gewassen er in de voorgaande jaren verbouwd zijn, maar die informatie is op school beschikbaar. Logisch ook dat je variatie aanbrengt in de gewassen; het is belangrijk om de grond niet uit te putten. Zo hebben we na elke teelt (behalve de peen) een groenbemester ingezaaid (haver met klaver, winterrogge, wikke met gras en haver). Daarnaast hebben we dit jaar ook rustgewassen zoals tarwe en gras-klaver. Dit is geen na-teelt, maar het zijn gewassen die het hele seizoen op het land staan.
 

Allesomvattend
In januari hebben we in anderhalve dag alles geploegd. Zodra de grond in het voorjaar genoeg opgewarmd en droog was, konden we aan de slag. Eerst de grond klaar leggen, dan zaaien en gaandeweg raak je aan het schoffelen en wieden. We moesten ook beregenen afgelopen zomer. Tja, en het stopt dus niet bij de oogst, maar ook het afleveren en verkopen van de producten hoort er bij.
 

Afzetmarkt
In principe mogen we zelf bepalen met welke afnemers we onderhandelen, maar er is toch wel een groep vaste contacten. BioRomeo is er één van; voor hen verbouwen we een paar bedden zwarte rammenas, een mooie bijteelt. Het is niet zo'n bekende groente, een zwarte knol en binnenin spierwit. Qua vorm doet hij denken aan een rode biet. Mensen eten de groente als rauwkost; het smaakt een beetje naar radijs, iets scherper.
 

Toekomst
Je kunt dus wel zeggen dat dit project alles omvattend is..... én druk! Want we hebben ook de gewone schoolopdrachten moeten doen. Met andere woorden: 's nachts doorwerken. Toch is mijn droom nog steeds om boer te zijn op een eigen bedrijf; dat zegt wel iets hè? Maar goed, zo ver is het nog niet natuurlijk. Eerst maar eens afstuderen en dan reizen? Misschien kan ik wel in Engeland terecht op een boerderij....' zo besluit Marije.


* LONK (Leren Ondernemen op Nageler Kavel) is een dochter van de Stichting Schoolboerderij, onderdeel van de Aeres Groep (kennisinstelling in het groene domein)

Bron: www.bioromeo.nl

Mbo-opleiding

Biodynamische landbouw
voltijd en deeltijd 

 

Actueel

Agenda en open dagen
Avondklassen
Vacaturebank

Studentenverhalen

Voltijdstudenten over
studiekeuze &
toekomstplannen
 

Studentenverhalen

deeltijdstudenten over
studiekeuze & toekomstplannen

Bedrijvendatabase  Warmonderhoffers
 

 

Ook jouw toekomst?

Warmonderhof in beeld

 

Instagram

Nieuwsbrief mobiel